اهمیت نگهداری و ذخیره سازی آب
امروزه ساخت مخزن آب شرب بهداشتی و سالم برای مردم شهر و روستاها از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است بر این اساس مخازن زمینی و هوایی متعددی در نقاط مختلف بر حسب نیاز با مصالح و ترکیب ها و ظرفیت های مختلف در حال ساخت می باشد و همواره در ساخت مخازن به مسائل طراحی ، ملاحظات اجرایی بر اساس آیین نامه های مربوطه ظرفیت با، لا و هزینه های نگهداری کم توجه ویژه ای می شود. از طرفی استفاده ازمصالح نوین و تنوع در ساخت مخازن بسیاری از کارفرمایان و صنعتگران را برآن داشت تا به فکر ساخت مخازن کامپوزیتی بیفتندکه استفاده از این نوع مخازن که شامل یک بخش فولادی مانع نفوذ آب جهت ذخیره و بخش بتنی با کاربردی چند گانه به صورت تک ستون که نقش سازه ای را ایفا می کند گسترش پیدا کرده است.
از جمله ویژگی های مهم این مخازن مقرون به صرفه بودن در ظرفیت های بالا و کاربرد چندگانه فضای داخلی بخش بتنی و معماری خاص و زیبا و هماهنگ با محیط اطراف و هزینه پایین نگه داری اشاره کرد .
همچنین بخوانید: مخزن GRP
تاریخچه ساخت مخازن
ساخت مخازن ذخیره آب به فرم های مختلف در سال ۱۸۰۰ میلادی شروع شد و ایده بکارگیری از مخازن کامپ زیتی برای و اولین بار در اواخر دهه ۱۹۷۰ در کانادا ودر نیمه آخر دهه ۱۹۸۰ در آمریکا شکل گرفت بطور، یکه در سال ۱۹۷۸ شرکت لندمارک مخزن کامپوزیتی مدرنی در کانادا ۱۹۸۵ و در سال بنانهاد اولین مخزن کامپوزیتی در تگزاس آمریکا ساخته شد . اگر چه تکنولوژی ساخت مخازن زمینی و هوایی پیش ساخته گسترش پیدا کرده است اما در سال های اخیرتعداد زیادی از این نوع مخازن نیز در نقاط مختلف مخصوصا در آمریکا ساخته شده است .در شکل های زیر روند ساخت مخازن کامپوزیتی در بین سال های ۲۰۰۱ تا ۱۹۷۸ در آمریکا به وضوح دیده میشود.این مخازن بطور معمول و متداول در ظرفیت های ۱۱۰۰۰ تا ۱۹۰۰معادل ( گالن ۳۰۰۰۰۰۰ تا ۵۰۰۰۰۰ و با ارتفاع ) متر مکعب ۶۰ تا ۸پایه ستون بتنی متری ساخته می شوند که امروزه در آمریکا مخزنی با حجم ۱۱۰۰۰ متر مکعب و ارتفاع پایه بتنی متری ۷۰ نیز ساخته شده است . در شکل زیرتعداد مخازن ساخته شده بین سال های ۲۰۰۱ا ت۱۹۷۸ در آمریکا را نشان می دهد .
همچنین بخوانید: دریچه منهول کامپوزیت
استانداردها در مخازن
همانطوریکه می دانیم ساخت اینگونه سازه ها نیاز به محاسبات و طراحی بر اساس استاندارد های رایج و همچنین تجربه مهندسین و پیمانکاران دارد در ابتدا نبود استاندارد مناسب و دانش کافی جهت طراحی و ساخت سبب ب، روز مشکلات زیادی برای طراحان و مهندسین شده بود . انجمن فعالیت های آبی آمریکا (AWWA (1992در سال شروع به تدوین و جمع آوری اطلاعات
در خصوص طراحی و ساخت و نگهداری این مخازن کرد بطوری که کمیته (D170 AWWA) استاندارد مخازن ذخیره آب کامپوزیتی آمریکا منحصرا به این کار پرداخت و در سال ۲۰۰۳ اکثر موارد آن به تصویب رسید. همچنین در سال ۱۹۹۲ انجمن بتن (آمریکا ACI) با عنوان ۳۷۱در کمیته ) ACIR371 ( نیز شروع به انتشار آیین نامه ای با عنوان آنالیز و طراحی و ساخت مخازن بتنی کامپوزیتی کرد،که در این آیین نامه به نحوه تعیین و تخمین بارها روی سازه و طراحی ستون بتنی و فونداسیون و نگهداری این سازه پرداخته است . در بخش هایی از آن به مقایسه این مخازن با مخازن بتنی نیز اشاره دارد.
محصول مرتبط: محاسبه حجم مخزن ذخیره آب
۴- مشخصات و ویژگی های مخازن کامپوزیتی