مطابق با برنامه ششم توسعه کشور هم در بخش بالادستی و پایین دستی صنعت نفت طی ۵ سال باید ۲۰۰میلیارد دلار سرمایهگذاری شود. این موضوع که کارشناسان و تحلیلگران صنعت نفت همگی روی اهمیت آن اتفاق نظر دارند، به نوعی اولویت اول این صنعت در ۴ سال آتی و وظیفه اصلی بیژن زنگنه در این دور از وزارتش است.
نرسی قربان، تحلیلگر ارشد انرژی در خصوص اهمیت توسعه صنعت نفت به «ایران» گفت: اولویت اول صنعت نفت و گاز در این برهه از زمان باید جذب سرمایه، تکنولوژی و مدیریت کارآمد جهانی باشد. در این میان جذب سرمایه خارجی اهمیت بیشتری دارد؛ چراکه همراه آن مدیریت کارآمد و تکنولوژی به ایران منتقل میشود.
وی ادامه داد: وزیر نفت نیز این نیاز را درک میکند و مدل قراردادهای نفتی را هم به همین خاطر در دولت یازدهم به روز کرد. تا قراردادهای ایران جذاب باشد و «سرمایه، مدیریت کارآمد و فناوری به روز» را به ایران بیاورد.
هدف اصلی جذب سرمایه خارجی در بخش بالادستی صنعت نفت، توسعه میادین مشترک و افزایش ضریب بازیافت مخازن نفتی خواهد بود.
اگر به افزایش ضریب بازیافت توجه نکنیم، بسیاری از ذخایرمان را از دست میدهیم. در حالی که نفت خام سرمایهای ملی و بخشی از آن متعلق به نسلهای بعدی است. آمارها نشان میدهد میانگین ضریب بازیافت مخازن نفتی کشور حدود ۲۴ تا ۲۶ درصد است. اما یک درصد افزایش ضریب بازیافت میتواند میلیاردها بشکه به تولید نفت خام کشور بیفزاید. به گفته وزیر نفت در حال حاضر حدود ۷۰۰میلیارد بشکه ذخیره نفت خام در ایران وجود دارد که تنها حدود ۲۰۰میلیارد بشکه آن قابل استحصال است.
۳ هدف مهم در چشمانداز صنعت نفت و گاز ایران در افق ۱۴۰۴ آمده: دستیابی به جایگاه اول منطقه به لحاظ ظرفیت پالایشی به منظور ایجاد بالاترین ارزش افزوده از منابع هیدروکربوری کشور، دستیابی به جایگاه اول منطقه از لحاظ ارزش تولید مواد و کالاهای پتروشیمیایی به منظور ایجاد بالاترین ارزش افزوده از منابع هیدرو کربوری کشور و نیل به جایگاه اول فناوری نفت و گاز در منطقه.
ساختار نیروی انسانی، مطالبات آنها از وزیر نفت و میزان تخصصگرایی این نیروها یکی از مشکلاتی است که در ۴ سال گذشته کمتر به آن پرداخته شد و به نظر میرسد که در این دولت باید به آن سامان داده شود.