عصرنفت/ سرعت کند جلوگیری از خام فروشی با توسعه واحدهای پالایشی یکی از بزرگترین ضعفهای وزارت نفت طی ۴ سال گذشته بوده است. طرحها و برنامههایی که روی کاغذ متوقف شدهاند تا همچنان نهضت خام فروشی ادامه داشته باشد.
در حال حاضر، وزارت نفت ۶۰ درصد از ۴۴٫ میلیون بشکه نفت خام و میعانات تولیدی را بهصورت خام صادر و ۴۰ درصد از تولیدات را در داخل به فرآورده تبدیل میکند. ازاینرو، وزارت نفت دولت یازدهم بهمنظور جلوگیری از خامفروشی نفت و میعانات گازی و همچنین تأمین نیاز داخل به فرآوردههای نفتی، کار احداث چند پالایشگاه جدید و توسعه برخی از پالایشگاههای موجود را در دستور کار قرار داد. در ادامه وضعیت پیشرفت طرحهای پالایشی کشور طی سالهای اخیر مرور خواهد شد.
*طرح پالایشی سیراف
طرح ساخت ۸ پالایشگاه سیراف با هدف جلوگیری از خامفروشیِ روزانه ۴۸۰ هزار بشکه میعانات گازی و از بین بردن موانع برداشت حداکثری گاز از میدان مشترک پارس جنوبی در خردادماه ۹۴ با حضور معاون اول رئیسجمهور بهطور رسمی کلید خورد. تحویل زمین به سرمایهگذاران این طرح در تیرماه سال ۹۵ انجام شد. پیشرفت فیزیکی این پروژه حدود ۱۲ درصد است .
بر اساس گزارش م کز رصد عیار٬ عدم دخالت مستقیم بخش دولتی در سرمایهگذاری و الزام سرمایهگذاران به عرضه ۳۵ درصد از سهام خود در فرابورس از نقاط مثبت طرح پالایشی سیراف محسوب میشود. با توجه به اینکه برای ساخت هرکدام از ۸ پالایشگاه سیراف به حدود ۳۰۰ میلیون دلار سرمایه نیاز است. قرارداد تأمین مالی و اجرای پالایشگاههای هشتگانه سیراف میان کنسرسیومی از شرکتهای «هیوندایی» و «دیلیم» از کره جنوبی و همچنین «چیودای» از ژاپن تیرماه ۹۶ امضا شد. ارزش این قرارداد ۳ میلیارد دلار اعلام شد. شایان ذکر است در حالی قرارداد تأمین مالی این پالایشگاه در تیرماه ۹۶ منعقد شدکه طبق وعدهی مدیرعامل پالایشگاه سیراف در اردیبهشت ۹۴، این پالایشگاه میبایست در نیمهی دوم سال ۹۶ به تولید میرسید.